Ne bucurăm foarte mult atunci când cumpărăm o haină nouă şi ne dorim să rămană la fel de frumoasă şi să o folosim pentru mult timp! Pentru aceasta, este important să acordăm atenţie modului în care spălăm şi întreţinem produsul cumpărat.

Modul de întreţinere al articolului depinde de tipul de material din care este confecţionat,iar producătorii de haine ne vin în ajutor dându-ne informaţiile necesare. Ei ataşează în interiorul fiecărui articol o etichetă pe care găsim informaţiile ce ţin de tipul de material din care este confecţionat produsul, dar şi mici pictograme care nu sunt altceva decat simboluri internaţionale de întreţinere a articolelor textile de îmbrăcăminte.

Pentru a ne bucura cât mai mult timp de frumuseţea şi confortul produsului cumpărat trebuie să cunoaştem semnificaţia simbolurilor de întreţinere de pe eticheta interioară şi să respectăm indicaţiile date de acestea.

Fiecărui pas al întreţinerii unui articol de îmbrăcăminte îi corespunde anumite simboluri care ne ajută să ştim cum trebuie să îl îngrijim corect dupa purtare.

Există simboluri specifice pentru spălare,uscare,călcare,curăţare şi înălbire.

Tabelul care urmează vă ajută să descifraţi uşor semnificaţia simbolurilor de pe etichetele hainelor şi să luaţi decizia corectă atunci când trebuie să îl îngrijiţi.

Spălare

Simbol
Descriere
Instructiune
Nu spăla Articolele marcate astfel nu trebuie spălate,ci trebuiesc curaţate chimic. Acestea pot fi sensibile la orice tip de umezire sau nu pot fi spălate într-o maşină de spălat obişnuită, din cauza dimensiunii lor.
Spălare manuală Spălare manuala la o temperatură a apei între 30° C şi maximum 40° C, în funcţie de respectivul articol. Mai întâi dizolvaţi detergent în multă apă. Lăsaţi articolele să plutească în soluţie şi agitaţi-le cu atenţie. Nu frecaţi, nu trageţi sau nu răsuciţi. Apoi, clătiţi bine articolele, scurgeţi apa cu grijă şi neteziţi-le. Lucraţi cu rapiditate si nu lăsaţi hainele umede.
Spălare normală la 30°C Spălare pentru haine închise la culoare din bumbac, poliester, amestec de fibre etc. Alegeţi un program de spălare corespunzător.
Spălare normală la 40°C Spălare pentru haine închise la culoare din bumbac, poliester, amestec de fibre etc.
Spălare normală la 60°C Spălare pentru haine colorate care nu trebuie spălate la temperatura de fierbere (de exemplu din bumbac, modal, poliester şi materiale mixte).
Spălare cu fierbere Spălare pentru haine din bumbac sau alte compoziţii care pot fi spălate la temperatura de fierbere. Umpleţi tamburul masinii de spalat complet. Setaţi un program de spălare corespunzător (ciclu normal de spălare). Trataţi inainte petele dificile.
Spălare uşoară la 30°C Spălare pentru haine delicate din modal, vâscoză, fibre sintetice (poliacril, poliester,poliamidă). Spălaţi o cantitate redusa de rufe. Alegeţi un program de spălare corespunzător. Evitaţi centrifugarea sau setaţi-o pentru perioade scurte, pentru a minimiza riscul de şifonare.
Spălare uşoară la 40°C Spălare pentru haine delicate din modal, vâscoză, fibre sintetice (poliacril, poliester,poliamidă). Spălaţi o cantitate redusa de rufe.Selectează un program de spălare corespunzător. Efectueaza o prespalare numai materialelor foarte murdare. Evită centrifugarea sau seteaz-o pentru perioade scurte, pentru a minimiza riscul de şifonare.
Spălare uşoară la 60°C Spălare uşoară pentru haine colorate. Spălaţi cu o cantitate redusa de rufe (tamburul maşinii de spalat nu trebuie să fie mai plin de două treimi). Setaţi programul de spălare corespunzător .Efectuaţi prespalare numai dacă rufele sunt foarte murdare. Evitaţi centrifugarea sau setaţi-o pentru perioade scurte, pentru a minimiza riscul de şifonare.
Spălare foarte uşoară la 30°C Spălare foarte uşoară, la maximum 30° C. Reduceţi substantial cantitatea de rufe.
Spălare foarte uşoară la 40°C

Spălare foarte uşoară, la maximum 40° C. Reduceţi substantial cantitatea de rufe. Tamburul maşinii de spălat nu trebuie să fie mai plin de maxim o treime.

Stoarcere

Simbol
Descriere
Instructiune
Nu stoarce

 

Călcare

 Simbol
Instructiune
Descriere
Se poate călca Călcaţi la orice temperatură,cu sau fără abur.
Nu călca Pot apărea schimbări ireversibile dacă se foloseşte fierul de călcat.
Nu călca cu abur Pot apărea schimbări ireversibile dacă se foloseşte aburul la fierul de călcat.
Calcă la temperatura maximă de 110°C Corespunde setării fierului de călcat la "Poliacril, poliamidă (nailon), acetat".Dacă este necesar, articolele lucioase sau sensibile la presiune vor fi călcate cu o cârpă deasupra sau pe dos. Atenţie la folosirea fiarelor de călcat cu aburi:de obicei călcaţi fără aburi. Nu deformaţi articolul.
Calcă la temperatura maximă de 150°C Corespunde setării fierului de călcat la "Lână/mătase/poliester/vâscoză".Călcaţi folosind o cârpă uşor umezită. Se poate folosi un fier de călcat cu aburi. Evitaţi apăsarea puternică. Nu deformaţi articolul.
Călcă la temperatura maximă de 200°C Corespunde setării fierului de călcat la "Bumbac/in".Călcaţi umed şi dacă este necesar, umeziţi.Articolele lucioase sau sensibile la presiune trebuie călcate cu o cârpă deasupra sau pe dos. Se va folosi un fier de călcat cu aburi.

 

Uscare

 Simbol
Instructiune
Descriere
Nu usca în uscător Articolele nu pot fi uscate în uscător.
Proces de uscare uşoară Este necesară atenţie când se usucă în uscător. Alege procesul uşor, cu acţiune termică si durată redusă.
Proces de uscare normal Uscarea în uscător este posibilă în condiţii de încărcare normală, fără limitări.

 

Curăţare

 Simbol
Instructiune
Descriere
Nu curăţa chimic Nu este permisă curăţarea uscată profesională.Nu folosiţi produse de îndepărtare a petelor care conţin solvenţi.
Nu se poate curăţa chimic
Curăţare uscată profesională cu percloretilena, hidrocarburi (benzine grele),solvenți R113 și R11 Proces de curăţare normal, fără restricţii.Se recomandă efectuarea unui test prealabil pe o parte ascunsă a articolului.
Curăţare uscată profesională cu hidrocarburi (benzine grele),solvenți R113 și R11 Proces de curăţare normal, fără restricţii. Nu se vor folosi produsele din comerţ pe bază de solvent pentru îndepărtarea petelor.
Se spala numai profesional,cu tehnici de curăţare umeda
Curăţare uscată profesională cu percloretilena, hidrocarburi (benzine grele),solvenți R113 și R11,cu restricţii de temperatură si umiditate Proces uşor de curăţare cu limitarea strictă a umidităţii adăugate şi/sau a acţiunii mecanice şi/sau a temperaturii.Se recomandă efectuarea unui test prealabil pe o parte ascunsă a articolului.
Curăţare uscată profesională cu hidrocarburi (benzine grele),solvenți R113 și R11,cu restricţii de temperatură si umiditate Proces uşor de curăţare cu limitarea strictă a umidităţii adăugate şi/sau a acţiunii mecanice şi/sau a temperaturii.Nu se vor folosi produsele din comerţ pe bază de solvent pentru îndepărtarea petelor.
Se spală şi profesional,cu tehnici de căţare umedă

 

Înălbire

 Simbol
Instructiune
Descriere
Nu înălbi Triunghiul cu o cruce diagonală indică faptul că înălbirea nu este permisă. Folosiţi numai detergent fără clor.
Este permis orice înălbitor Triunghiul gol este simbolul înălbirii cu clor şi oxigen.
Este permis numai înălbitor pe bază de oxigen.